In 2015 stijgt het verplicht eigen risico voor de basis zorgverzekering van 360.- euro naar 375,- euro. Maar wat is dit eigen risico precies en wat valt er onder het eigen risico?
Uitzonderingen op eigen risico
Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering zijn de zorgkosten die u eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar de kosten gaat vergoeden. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. De zorgkosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar vallen niet onder het eigen risico. Ook de rekeningen van onder andere de huisarts en verloskundige zorg en kraamzorg worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Medicijnen
Hoewel bijna alle medicijnen vanuit de basisverzekering worden vergoed geldt voor sommige medicijnen soms ook een eigen bijdrage.. Dit kan zijn omdat ze niet in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem voorkomen of omdat het medicijn met een andere toepassing in dit systeem is opgenomen dan waarvoor u het krijgt voorgeschreven
Vrijwillig eigen risico in 2015
Een zorgverzekering kent ook nog een vrijwillig eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf voor uw polis kunt bepalen. Hoe hoger het bedrag van het eigen risico hoe lager de premie voor de verzekering zal uitvallen. U betaalt immers een gedeelte van uw zorgkosten zelf. Bij HEMA Verzekeringen kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500.- euro per jaar voor een verzekerde ouder dan 18 jaar. U krijgt dan een korting van op uw premie. Het bedrag van het verplicht eigen risico wordt opgeteld bij het vrijwillig eigen risico. . In 2015 komt het eigen risico dan uit op een bedrag van 87.-5 euro.
Indien u van zorgverzekeraar wilt veranderen dient u dit voor 1 januari 2015 door te geven. Op www.hema.nl/zorg kunt u zelf uitrekenen hoe laag onze premie is voor de door u gewenste zorgverzekering.
Bron: https://www.hemaverzekeringen.nl
Lees ook:Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2015?
Lees ook:Top 10 meest gestelde vragen over de autoverzekering
Lees ook:Schade aan uw auto, wat nu?
Lees ook:Herfst! Voorkom stormschade
Lees ook:Woningmarkt trekt aan: Tekort aan koopwoningen